Są w kolorze fioletowym - spotykane w typach XV-21,

XV-25, oraz w kolorze zielonym spotykane w odkurzaczach KOBOLD'a typu VR100.

Można też spotkać czerwone z filtrem HEPA ale nie miałem okazji się z nimi zapoznać.
Obecne na rynku są filtry fioletowe, zielone, czerwone mają te same mocowania więc można je stosować zamiennie.
Czym się różnią fioletowe i zielone? Na dzień dzisiejszy przede wszystkim znacząco ceną!
Niestety nie testowałem obu filtrów podczas pracy.
Jednak różnią się one przede wszystkim wysokością filtra HEPA oraz strukturą.
Poniżej zamieszczam fotografie obu filtrów.

Fioletowy filtr ma rzadszą strukturę użebrowania (10 żeberek) materiału HEPA i jest wyższy.

Oryginalny filtr KOBOLD'a VR100 jest taki sam jak fioletowy i różni się jedynie kolorem - jest zielony.

----------------------------------------------------------------------------
Można spotkać również filtr zielony, który ma 18 żeberek materiału HEPA i jest niższy ale "gęstszy".

Można by przyjąć że powierzchnia obu filtrów (fioletowego i zielonego) jest podobna.
Po zapoznaniu się z nimi nie widzę różnicy w zastosowanym materiale więc można by przyjąć iż "po co przepłacać" i wybierać zielone, tańsze filtry.
Czyszczenie:
Myślę iż łatwiejsze czyszczenie będzie filtra fioletowego z powodu jego rzadkiej struktury i łatwiejszego dojścia do zagięć.
Zielony ma gęstszą strukturę i dodatkowo jest wzmocniony na środku "stelażem" więc jego czyszczenie może być utrudnione.
Jednak decydujące rozstrzygnięcie zostawiam użytkownikom obu typu filtrów.
Czy jest różnica w użytkowaniu????
Zapraszam do dzielenia się opiniami.