Na pomysł zakupu robota wpadłem już dawno temu, ale byłem mocno sceptyczny. Chyba jak większość osób, nie wierzyłem że to działa.
Pod koniec listopada 2016 roku kupiłem wreszcie robota Roomba 980. Cena mega atrakcyjna, w przeliczeniu na "nasze" wyszło niecałe 2500 PLN.
Tak więc Roomba pracuje u nas już 4 miesiąc, myślę, że mogę co nieco o niej napisać...
Powierzchnia naszego mieszkania to jakieś 120-130m2 (salon, 3 pokoje, korytarz, łazienka, kuchnia) z czego rzeczywisty metraż który sprząta Roomba to około 80m2. Resztę zabierają meble, wanny itp.
Jeden przebieg (z czyszczeniem krawędzi) zajmuje urządzeniu ~2h. Czyli wyrabia się na jednym ładowaniu.
Na podłodze mamy tylko jeden mały "dywan" Shaggy, ma on strasznie długie włosy, przez co Roomba czasem nie radziła sobie z nim (włosy wkręcały się w mechanizm). Odizolowałem go wirtualną ścianą i jest git

Aha, w mieszkaniu przetrzymujemy dwa koty rasy MaineCoon, produkują sporo sierści (zwłaszcza gdy się leją dla zabawy) no i roznoszą żwirek.
Jak działa Roomba? Świetnie!!! Nigdy nie mieliśmy w domu tak czysto! Naprawdę szok.
Uruchamiana jest najczęściej co 2 dzień, czasem codziennie gdy koty narobią chlewu. Co jakieś 2 tygodnie zapodamy 2 cykle sprzątania na raz.
Nie wiem jak ona to robi ale po każdym sprzątaniu ma prawie cały pojemnik sierści.
Urządzenie się nie gubi, sprawnie jeździ z pomieszczenia do pomieszczenia - nie trzeba mu pomagać.
Najczęściej uruchamiana jest rano, gdy kiedyś uruchomiłem ją po 21, gdy było ciemno to miała po skończonej pracy problem z powrotem do stacji dokującej. Zatrzymała się jakieś 1,5m od stacji i wywaliła błąd, że nie wie jak wrócić. Co dziwne, sprzątać umie bez światła, ale wrócić do domu już nie...
Jako, że mamy te koty to pojemnik opróżniam po każdym sprzątaniu. Bez kotów starczyłby na jakieś 2 tygodnie sprzątania. Filtr i szczotki czyszczę co tydzień (sierść).
Jakieś 2 tygodnie temu iRobot wydał aktualizację aplikacji - pokazuje ona teraz mapkę na której można sprawdzić gdzie jeździła Roomba oraz wyświetla na telefonie komunikaty np. o zakończonej pracy.
Podsumowując - wielkie pozytywne zaskoczenie

Zapraszam do mojego unboxingu

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YExft544v78[/youtube]
pozdrawiam!
gozdek