Tak jak zakładałem, wymiana akumulatorów następuje mniej więcej po takim czasie.
Nie wiem ile razy był ładowany, nie wiem ile czasu przepracował.
Sprzątał ~50m2, 5 razy w tygodniu, czasem 6.
Pozostawiany na bazie ładującej przez 12h/24h (za pomocą programatora).
Jako założony cel była dbałość by akumulatory cały czas 'pracowały' i pilnowano by nie dopuszczać do całkowitego rozładowania.
Obecnie najbardziej korzystne cenowo jest zakupienie oryginalnych akumulatorów.
Zakupiłem komplet dwóch oryginalnych akumulatorów za kwotę ~200zł:
Ni-MH 7,2V 3200mAh 23,0Wh
P/N:205-0001
z datą produkcji z października 2015: CR 20151022
GWARANCJA NA AKUMULATORY: 24 miesiące

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wraz z akumulatorami producent dołącza instrukcję wymiany i instalacji nowych akumulatorów w języku m.in. angielskim.
W celu optymalnego naładowania akumulatorów producent zaleca ich 3 krotne naładowanie i rozładowanie.
Pierwsze ładowanie 3-5 godzin.
Rozładowanie - do momentu pojawienia się informacji o niskim poziomie naładowania akumulatorów.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po pierwszym ładowaniu 5 godzinnym czas pracy wyniósł (dwa sprzątania) 50 minut.
Po drugim i trzecim ładowaniu czas pracy wyniósł 2x po 30 minut na jednym ładowaniu.
Przy trzecim sprzątaniu robot poinformował o konieczności ładowania przed rozpoczęciem odkurzania.