W rozmowie na temat doskonalenia obecnej Roomby, szef korporacji wspomniał o idei "ciągłego utrzymania domu", gdzie robot cały czas wykonuje swoją pracę z niewielką lub nawet brakiem interakcji ze strony użytkownika.
Dwa obszary które uległy ulepszeniu, a wspomniał o nich Angle, to:
1) Obecnie, użytkownicy muszą okresowo opróżniać pojemniki na śmieci w Roombie
2) Użytkownicy muszą także okresowo utrzymywać robota Roomba przez czyszczenie jej i usuwanie włosów ze szczotek.
Angle zauważa też, że iRobot pracuje obecnie nad rozwojem zaawansowanych technologii nawigacji i postrzegania, które umożliwiłyby robotowi nie tylko "widzenie" otoczenia i inteligentną nawigację, ale również pozwoliły robotowi widzieć potencjalne przedmioty w pokoju, takie jak krzesła, kanapy, itp. oraz "rozumieć" czym one są. Co ciekawe, gdy mówił konkretnie o Roombie, skupiał się głównie na kwestiach konserwacji i czyszczenia omówionych powyżej.
Na oficjalnej stronie internetowej firmy iRobot znajdziemy kilka slajdów, które towarzyszyły prezentacji, zaznaczając że nowa Roomba wchodzi na rynek jeszcze w tym kwartale.
Źródło: http://investor.irobot.com/phoenix.zhtm ... Id=5052788
Bazując na powyższym, mam wrażenie że spełniły się moje przewidywania co do przyszłego modelu spod młotka iRobot. Firma w końcu wprowadzi robota ze stacją samo-opróżniającą, co nie jest już obecnie wielkim wyczynem, zważając na fakt że w latach wcześniejszych kilku producentów poczyniło podobne kroki (Karcher, Samsung). Jest to więc coś w rodzaju "must-have", a iRobot był winnym tego udoskonalenia wszystkim dotychczasowym użytkownikom już dawno. Dziwi tylko fakt, że zajęło mu to tak długo...no ale cóż, w końcu na prawa patentowe trzeba czekać całymi latami, aż się uprawomocnią.
Co do inteligentnej nawigacji, to ciekawe czy nowy model będzie już ją miał czy może C. Angle miał na myśli dopiero przygotowywany projekt? Pozostaje jedynie czekać na premierę nowinki w tym lub przyszłym miesiącu.
W dokumencie .pdf do którego link jest zamieszczony na powyższej stronie, znalazłem zdjęcie prawdopodobnie nowego modelu Roomby. Na pierwszy rzut oka wygląda bardzo podobnie do modelu 780. Co prawda ma inną kolorystykę, jakby inny kształt i kolor (materiał?) uchwytu do przenoszenia oraz większy wyświetlacz (więcej ikon/funkcji?). W kazdym razie jest jeszcze bardziej elegancka niż 780. Tylko czy lepiej sprząta i jest jeszcze łatwiejsza w utrzymaniu?
News z ostatniej chwili: na twitterze iRobota https://twitter.com/iRobot ktoś wspomniał w ten weekend że usunięto już tabelę porównawczą obecnie dostępnych modeli ze strony irobot.com W odpowiedzi, iRobot poinformował że zostanie ona zaktualizowana (o nowe modele?) w "najbliższym czasie". Dzieli nas zatem już prawdopodobnie tylko kilka dni od internetowej prezentacji nowej Roomby!

A ja właśnie przed chwilą odkryłem jak będzie wyglądał nowy przycisk "Clean" Roomby https://twitter.com/iRobot/status/39990 ... 54/photo/1 oraz datę pierwszej prezentacji: 11.12.13 to jest JUTRO!! (wg oficjalnego formatu zapisu daty w USA: 12 listopad 2013)