Zakupiłem w czwartek Scoobę 385, dzisiaj dotarła do mnie
Zaskoczyła mnie również gwarancja jakiej udzielił sprzedawca "24 mc na cały produkt"
Niby miała być nowa i tylko powystawowa (nie używana), niestety jakoś sprzedawca minął się z prawdą w opisie, co widać na fotkach
Nie ma też tej "gruszki" do czyszczenia wspomnianej w instrukcji użytkownika
Póki co po podłączeniu do ładowarki (nie ruszyła wcale, po wyjęciu z opakowania i zalaniu płynu) pokazuje ładowanie 16h ... a więc niech się ładuje
Pytania moje nasuwają się dwa
1. czy zamiast wspomnianej "gruszki" mogę użyć kompresora (mam taki mały na potrzeby domowe 15l) ?
Już znalazłem odpowiedź na tym forum, gruszka jest do pompowania zbiorniczka, to wykonam taką dziecięcą
Pytanie jednak pozostaje dalej czy można przedmuchać scoobę kompresorem żeby pozbyć się tych osadów ?
2. czy jest sens rozbierać to (jak tak, to co, jak, gdzie, żeby nie zepsuć) i czyścić ? (na szczotkach nie zauważyłem włosów ?
Pozdrawiam
Kamil G.
=========================================================
Z uwagi na stan Scooby sprzedawca obiecał dosłać stojak gratis ;)
Dzień pierwszy 7:10 zaczęła mycie kuchni (pomieszczenie nr 2), w fazie pierwszej przy tym odkurzaniu od razu zostawia wodę za sobą , to dobrze ?
Kuchnia skończona w nieco ponad 40 minut, poziom satysfakcji zadowalający, poziom wody na kaflach znikomy, woda w zbiorniku na brudną wodę - bardzo brudna, mimo iż kuchnia myta przed wczoraj mopem porządnie
Robocik umyty ciepłą wodą (filtr+szczotka+gumowa tulejka) i walczy z WC (pomieszczenie 10)
WC umyte, również w 40 minut .... mam nadzieję że da się skracać czas mycia na mniejszych pomieszczeniach (?), efekt podobnie jak w kuchni zadowalający, robocik nie wszędzie się zmieścił ale trudno mieć o to do niego pretensję
Wystartował na korytarzu, zobaczymy czy starczy mu baterii ....
Baterii starczyło na jakieś 10-15 minut trzeciego mycia
Po naładowaniu (około 4-5h) puściłem na salon 41,5 m2 i wyszedłem popracować trochę, po powrocie salon jest umyty, ale tak jakby troszkę wody zabrakło czystej, więc następnym razem podzielę go na 2 ( jedno mycie korytarz + trochę salonu, drugie reszta salonu, oba po około 30m2) i zobaczymy co będzie
Teraz jedzie dół, korytarz i WC ~12 m2 na pełnym cyklu, później o ile starczy baterii zostanie sypialnia i test na 1/2 zbiornika czystej wody
Czy jak umyje pomieszczenie to informuje, czy jeździ aż jej się woda / bateria skończy ?
------------------------------------------
Dzień drugi 21-03-2013
Rano na 1/2 zbiornika (wlałem 350ml wody) popracowała ~20 minut w sypialni, efekt gorszy niż w pozostałych pokojach, podejrzewam iż z uwagi na powierzchnię do mycia w kształcie "U" (wąskie korytarze po trzech stronach łóżka)
Przed wyjściem do pracy puszczona na pełnym zbiorniku korytarz+część salonu (pomysł okazał się dobry, umyte bez zastrzeżeń)
Po powrocie z pracy druga część salonu .... padła bateria....ładowanie 5h, skończony salon i WC+klatka na dole
Przyszedł stojak

--------------------------------------------
http://www.youtube.com/watch?v=ofCQtL69jiw
Filmik z części sprzątania korytarza
---------------------------------------------
Wypracowałem system mycia wydaje mi się optymalnego 1 pełne + 2x pół i mam zrobioną kuchnię, korytarz i WC, na drugi dzień jedzie drugie WC, sypialnie i część drugą część salonu, także codziennie się nie "nudzi"
---------------------------------------------