Witam,
prezentuję rozwiazanie dla problemu z ciemnymi dywanami i roombą. Jeżeli twój robot boi sie wchodzic na dywan bo sądzi, że to jest przepaść (tyczy sie ciemnych granatów i czarnego) można zrobic dwie rzeczy:
Medtoda nr 1 jest prosta nieinwazyjna, ale należy zmieniać zaślepki co jakiś czas bo się przecierają.
Przy metodzie nr 2 można przy okazji wykonać dogłębne czyszczenie wnętrza. Natomiast moja rada - sklej nadajnik i odbiornik sensora jak pokazano na instrukcji, i zamiast wkładac go spowrotem do osłonki, można go wrzucić do wnętrza Roomby, a opakowanie sensora zamknąć i umieścić na swoim miejscu. Bardziej eleganckie rozwiązanie
Sebamac dobry post ale widze ze kolega z formu reklamujacy sie jako pierwszy "serwis roomba" z zor robi sobie z tego zarobek.. wystawia Twoj pomysl na sprzedaz. niefajanie....
Pomysł nie jest mój, pochodzi bezpośrednio z anglojęzycznego forum. Osobiście sądzę, że jeżeli użytkownik Romby ma jakiś problem i nie znajduje wystarczająco siły by wpisać zapytanie w Google, to powinien płacić za to że zrobi to inna osoba.
Niestety nasze roboty, te małe cuda techniki, chociaż są strasznie pocieszne i niesamowicie przydatne, lubią się dość często psuć i chorować na różne przypadłości.
Suma summarum – współczuje osobom które są zbyt leniwe by nawet samemu poszukać rozwiązania problemu – będzie to je dużo i często kosztować.
mam pytanko !! kupiłem sobie roombe 625 w zeszłym miesiącu próbowałem zrobic jak według zdięć żeby można roomba chodziła mi po czarnych dywanach ale jak naciskam clean to mówi mi "przenieś roombe do nowego miejsca" a zakleiłem czujniki taśmą czarną a potem białą . Czy w 625 nie ma możliwości modyfikacji???? proszę o pomoc bo mam w 2 pokojach czarne dywany........
MAROS1971 pisze:zakleiłem czujniki taśmą czarną a potem białą .
Po pierwsze nie powinny to być taśmy foliowe. W przykładzie nieinwazyjnym pokazane są paski papieru ponieważ mogą odstawać trochę od czujnika. Występująca szczelina jest ważna, umożliwia odbicie podczerwieni z diody emitującej sygnał w komorze czujnika do drugiej komory zawierającej odbiornik. Jeżeli testy z papierem przejdą pomyślnie na powierzchnie można oczywiście przykleić ochronną folię.
MAROS1971 pisze:Czy w 625 nie ma możliwości modyfikacji????
Występujący komunikat jest spowodowany prawdopodobnie niepewnością odczytu danych z sensorów klifu. Same Roomby nie różnią się niczym od modeli 510 w górę, za wyjątkiem drobnych modyfikacji szczotek i zmienionego pojemnika na brud w najnowszych modelach. Oczywiście dochodzą drobne korekty w oprogramowaniu, ale związane są nie z modelami, tylko błędami w zachowaniu robotów.
(22-11-2010: jak widać różnią się również budową sensorów klifu)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, 19:22 przez sebamac, łącznie zmieniany 1 raz.
zasięgłem troche informacji i ogłnie w 625 nie wystarczy okienek z czujnikami zakleic paierem !! ja rozebralem urzadzenie do płyty i wyciągłem okienka , każdy z czujników z osobna <4 okienka 8 diod> taśmą izolacyjną . pomysł podsunoł mi kolega ma roombe 625 ale bez polskiego języka i jemu robił modyfikacje pan z żor 150zł i dokładnie zrobił mu to co ja zrobiem tyko moja nie chce działać!! czy możliwe jest że te z polskim językiem nie idzie zmodyfikować??
może w tym przypadku należy połączyć właściwe pary dioda nadawcza i odbiornik aby nie zakłócały się wzajemnie.
Szczerze - ciekawa modyfikacja nowych modeli, jednakże jak widać nadal nie pozwala na odróżnienie ciemnego dywanu od klifu.
widzisz wychodzi na to ze mało wiesz o roombach 625 w 4 okienkach <czujniki wysokości> jest w każdym po 2 czujniki< diody> więć napewno nie chodzi o łaczenie czujników w pary w parach to one sa w okienkach!! . myslałem że ktoś na tym forum pomoże mi w tej kwestii...
MAROS1971 pisze:widzisz wychodzi na to ze mało wiesz o roombach 625 w 4 okienkach <czujniki wysokości> jest w każdym po 2 czujniki< diody> więć napewno nie chodzi o łaczenie czujników w pary w parach to one sa w okienkach!! . myslałem że ktoś na tym forum pomoże mi w tej kwestii...
Skoro tak mówisz, to definitywnie nie znasz zasady ich działania. Miłego załatwiania pomocy w DLF
no z checia wysłucham mega muzgu na jakiej zasadzie one działają !! widzę że gówno jesteś w stanie pomóc tylko sie napinasz dupny znawcu zalogowałem sie tu by uzyskać pomoc a jak na razie grubo sie rozczarowuje >>>>
PROSZE ZMIENIC POSTA I PRZEPROSIC SEBAMAC. OSTRZEZENIE NR 1
Ostatnio zmieniony 22 lis 2010, 19:46 przez MAROS1971, łącznie zmieniany 1 raz.
no dobra zdięcie ok ale ja zabezpieczałem każdą z osobna biała i czarną taśmą identycznie tak samo jak zrobił to gość za 150zł różnicą jaką zauważyłem to ze w 625 z jezykiem polskim jest inny kolor kabli i kolor wtyczek <białe> fajnie jak bys to rozgryzł albo napisał coś konkretnego > co mam se zrobić z tym zdięciem ?? rozbierałem roombe w mak to wiem co jak wyglada
szczerze to przeprsić może sam siebie gówno mnie interesuje że czuje sie urażonu taki macie zajeb..... forum pomocy dla klientów zero pojęcia troche elektroniki może znacie ale kompletnie zero pojęcia . po przeczytaniu paru tematów odczuwam że prubujecie przekrecić ludzi żeby zarobić a tak naprawdę nic nie pomagacie ! próbowałeś robić modyfikacje na 625 ?? chociaż raz?? bo jak by tak było to pewnie zaraz otrzymał bym rzetel ną odpowiedz <wyczerpującą> a co zdięcie ma mi pomóc jak nawet go nie opisałeś!!!! co do czego i co i jak !!!!!!!!!!! EJ serio wytłumaczył bym wam to w 4 oczy mozę prosciej by było!!