Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Roomba 760, 770, 780, 790, 776p, 786p
http://www.irobot.pl

Moderatorzy: GRZECH, barbapuppa, sondejm, Tester

ODPOWIEDZ
elban
Posty: 5
Rejestracja: 25 mar 2017, 10:22
Lokalizacja: Lubań, Dolnośląskie

Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: elban » 25 mar 2017, 10:33

Witam,
mam problem z moją roombą mianowicie ładuje się bezpośrednio podpięta pod zasilacz, a przestała się ładować ze stacji dokującej.

Zmierzyłem multimetrem napięcia, na zasilaczu jest 22V, a na stykach stacji ok. 2,8V

Czytałem podobny temat na forum, że to może być problem z gniazdkiem w roombie (odcięte ładowanie ze stacji, z racji przytkanego gniazda zasilania - bo roomba myśli, że jest ładowana z ładowarki), ale dmuchałem w to gniazdo w roombie sprężonym powietrzem, psikałem wd40, odginałem blaszkę - bez efektu.

Co jeszcze mogę sprawdzić, co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3208
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: barbapuppa » 25 mar 2017, 16:43

Styki na Roombie i bazie czyste?
Jak Roomba najeżdża, to dotykają się?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

elban
Posty: 5
Rejestracja: 25 mar 2017, 10:22
Lokalizacja: Lubań, Dolnośląskie

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: elban » 25 mar 2017, 18:11

Styki czyste, nawet wypucowałem je alkoholem izopropylowym :)

Roomba najeżdża na stację, potem z niej zjeżdża i tak bez końca. Styk jest. Zarówno styki na stacji jak i na rombie nie mają żadnych wizualnych zmian.

Z żony w jej prime time nie byłem tak zadowolony jak z tego robota, a tu taki zawód :(

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3208
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: barbapuppa » 25 mar 2017, 20:48

A gniazdo w bazie sprawdziłeś?
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

elban
Posty: 5
Rejestracja: 25 mar 2017, 10:22
Lokalizacja: Lubań, Dolnośląskie

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: elban » 25 mar 2017, 21:05

W jaki sposób?

Zasilanie do bazy dochodzi. Żółta dioda mruga. Napięcie na stykach bazy po podpięciu zasilacza jest jak napisałem 2.8V

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2982
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: sondejm » 25 mar 2017, 22:24

Włóż kilka razy tego Jacka od zasilacza w gniazdo w Roombie. Jak ruszy to zaprzestań do czasu pojawienia się usterki ponownie.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

elban
Posty: 5
Rejestracja: 25 mar 2017, 10:22
Lokalizacja: Lubań, Dolnośląskie

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: elban » 26 mar 2017, 7:06

sondejm pisze:Włóż kilka razy tego Jacka od zasilacza w gniazdo w Roombie. Jak ruszy to zaprzestań do czasu pojawienia się usterki ponownie.
Próbowałem już tego setki razy :/

elban
Posty: 5
Rejestracja: 25 mar 2017, 10:22
Lokalizacja: Lubań, Dolnośląskie

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: elban » 26 mar 2017, 17:52

Problem rozwiązany, dzięki wskazówkom i pomocy użytkownika sondejm - wielkie dzięki!

Przyczyna tkwiła w gnieździe ładowania z boku Roomby. Problem powstał najprawdopodobniej w wyniku użycia nieoryginalnego zasilacza z grubszym bolcem. Z zewnątrz nie dało się nic zrobić, konieczny był demontaż Roomby na części pierwsze i wyjęcie gniazda.

Jeśli kogoś spotka podobne nieszczęście polecam serwis użytkownika sondejm, facet zna się na rzeczy :)

Awatar użytkownika
sondejm
Robot Master
Posty: 2982
Rejestracja: 10 lip 2011, 22:07
Lokalizacja: pomorskie/ K-na

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: sondejm » 26 mar 2017, 22:15

Cieszę się że mogłem pomóc.
R630+LiNMC, (były R4225, R5210, R580)
:mrgreen:
Naprawa Roomby, Minta i inych robotów pisz na PW.

Wjkck
Posty: 1
Rejestracja: 05 lip 2020, 1:49

Re: Roomba 780 nie ładuje ze stacji

Post autor: Wjkck » 05 lip 2020, 1:56

Dobry wieczór 😁
Odświeżam temat, mam roombe 780 już w kawałkach. XD
Jak w temacie nie ładuje się z doku, rozebrałem bo jedna blaszka była powyginana, nie pomogło 😟
Sprawdziłem miernikiem czy jest przejście z tej z wtyczki od blaszek ładowania (tej na płycie głównej) do baterii i na dwóch pinach mam przejście (małym i dużym w jednym rzędzie) , a na pozostałych dwóch nic 😕
Czy to normalne czy jednak jest coś nie tak z na płycie głównej?
Z góry dziękuję i proszę o wyrozumiałość bo to mój pierwszy post na tym forum.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ