Nie Kręcą się szczotki główne

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

ODPOWIEDZ
supermacius
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2013, 8:28
Lokalizacja: Stolica Kujaw

Nie Kręcą się szczotki główne

Post autor: supermacius » 15 mar 2013, 9:55

Witam wszystkich zalogowanych i nie tylko:)

Jestem nowy na forum i nie wiem czy dobrze trafiłem, ale mam problem i może ktoś będzie znał rozwiązanie.
Posiadam robota CARNEO 610
Robocik ładnie sprzątał mieszkanie, ale od pewnego czasu, gdy wjechał na dywan lub na koc pojawiał się błąd E002, co oznacza błąd szczotki głównej
Po zresetowaniu i ustawieniu na podłodze wszystko było w porządku. Ostatnio robot wjechał jednak na deskę i zablokował sobie w ten sposób szczotkę, pojawił się ponownie błąd E002.
Tym razem już na stałe. Po włączeniu robota on rusza, jeździ ok. 30-60 sek po czym staje i sygnalizuje słynny błąd E002.
Robot został rozkręcony, szczotki i koła zębate i przekładnie dokładnie wyczyszczone.
Silniczek podłączony do baterii 9V pracuje aż miło.
Jednak po włączeniu szczotki się nie obracają. Dodam że w trybie ręcznym - sterownym pilotem odkurzacz ładnie jeździ, nie ma też problemów z powrotem do bazy (tryb "docking")


Prośba o informację czy na torze zasilającym silnik mamy jakieś dodatkowe zabezpieczenia (bezpieczniki, wyłączniki) które odpowiadają za przerwanie zasilania przy zablokowanych szczotkach.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pozdrawiam i z niecierpliwością oczekuję na poradę:)
Siema ściema....:)

Awatar użytkownika
Mystic
Robo Koneser
Posty: 833
Rejestracja: 05 cze 2009, 19:03
Lokalizacja: gory i doliny

Re: Nie Kręcą się szczotki główne

Post autor: Mystic » 15 mar 2013, 12:18

witaj na forum.

coz, carneo nie jest za popularnym modelem, wiec moze byc ciezko.

czy masz jeszcze gwarancje? jesli sam modul dziala po podpieciu do baterii to masz problem (jak juz zauwazyles) z plyta glowna. podeslij zdjecia plyty moze cos sie uda znalezc.
===============================
||NAPRAWY, CZĘŚCI ZAMIENNE PRIV||
===============================
jest: roomba 520, mint
było: roomba 4200, discovery, 520, 555, 560, 625, scooba 5900, neato XV-11, navibot 8855, dirtdevil evo M678,philips homerun FC9910

Awatar użytkownika
pawel2m
Autoryzowany Dealer iRobot
Autoryzowany Dealer iRobot
Posty: 686
Rejestracja: 05 wrz 2012, 12:58
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: pawel2m » 15 mar 2013, 13:49

Jakis reset softu ? Czy cos?

Carneo jest od niedawna na rynku, wiec gwarancje miec musi.

supermacius
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2013, 8:28
Lokalizacja: Stolica Kujaw

Post autor: supermacius » 18 mar 2013, 15:41

Witam ponowie

A może macie panowie namiar na jakąś firmę z Poznania, która mogłaby chciałaby zająć się tematem naprawy ww. Carneo
Siema ściema....:)

TomeC
Administrator
Posty: 168
Rejestracja: 26 wrz 2008, 21:13
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: TomeC » 18 mar 2013, 19:04

Witaj,

Jeżeli nie masz gwarancji to i tak zgłoś się do Carneo Polska. Oni Ci to naprawią w rozsądnej cenie. Jakiś czas temu zajęli się naprawą bezpańskich Robotów ''Samba'', które w dużej ilości znalazły się w Polsce dzięki zakupom grupowym. Kupujący zachwyceni mega rabatem nie zwracali uwagi na to ,że Roboty wysyłane będą z Chin, a gwarant (serwis) pozostaje wyłącznie w Chinach. Poza tym www po promocji padło.
ROBOTY STAJĄ SIĘ BLIŻSZE...

supermacius
Posty: 3
Rejestracja: 15 mar 2013, 8:28
Lokalizacja: Stolica Kujaw

Post autor: supermacius » 18 mar 2013, 19:12

Witam ponownie

Z serwise Carneo oczywiscie juz rozmawialem, ale probuje na razie wlasynmi silami ewentualnie przy pomocy miejscowych fachowców:)

Dziś odkryłem jeszcze jedną rzecz - naklejkę: model XR210, który był chyba popularniejszy od Carneo 610
Siema ściema....:)

BeszotPL
Posty: 1
Rejestracja: 16 mar 2015, 23:30

Re: Nie Kręcą się szczotki główne

Post autor: BeszotPL » 16 mar 2015, 23:32

Cześć!

Mam ten sam odkurzacz, te same objawy i - ten sam błąd E002. Jak udało Ci się rozwiązać ten problem?

Pozdrawiam!

Daniel

karol1010
Posty: 1
Rejestracja: 11 sty 2016, 14:13

Re: Nie Kręcą się szczotki główne

Post autor: karol1010 » 11 sty 2016, 14:23

Witam. Mam odkurzacz pentagram bot p10000. To praktycznie to samo co carneo. Również błąd e002. Jeśli chodzi o silnik jest ok pobiera 0.32A. W nocie serwisowej znalazłem ze wartość prądu ma być między 0.2..0.5A wiec ok. Wydaje mi sie ze jest tu blad samego pomiaru. Nie wiem jak jest on realizowany. Z mostka 'H' ktory zasila silnik przez rezystor 0.47ohm wydaje mi sie ze jest to swego rodzaju bocznik. Wpadłem na pomysł żeby go zewrzeć nie bedzie sie odkladal wiekszy prad. Ale nic to samo. Zreszta uklad analizuje tez za maly prad silnika. Juz mi rece opadaja. Moze ktos cos pomoze nakieruje.

/mod GRZECH/

ODPOWIEDZ