Co kupić

modele, testy, recenzje, opinie

Moderatorzy: barbapuppa, sondejm, GRZECH, Tester

gregor1410
Posty: 9
Rejestracja: 04 mar 2012, 23:51
Lokalizacja: Wroc

Post autor: gregor1410 » 08 mar 2012, 19:42

Niestety - nikt nie prowadzi tam sprzedaży na EU. Bynajmniej pojawiło mi się:
We're sorry. This item can't be shipped to your selected destination. You may either change the shipping address or delete the item from your order.

@barbapuppa - dlaczego ze stacją? Dlatego, że to tylko 50$ różnicy. Jak już kupić komplet to komplet i nie trzeba będzie w przyszłości szukać samej podstawki jak nagle będę chciał ją mieć. W sumie myślałem, że wraca do stacji ale skoro nie to przynajmniej się będzie szybciej ładował :) Co do kostek - dzięki za sugestię. Na 4 pokoje będą potrzebne pewnie 4 sztuki. Czy tam też potrzeba jakiś ich odpowiednik wirtualnych latarnii? Czy wystarczą kostki w każdym pokoju i mint będzie przejeżdżał z 1-go do 2-go ?

I jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. W zestawie z mint plusem jest 1 kostka oznaczona Channel 2:

http://shop.mintcleaner.com/collections ... ation-cube

Z tego co zauważyłem w europejskiej wersji sklepu robotshop można kupić same kostki:

http://www.robotshop.com/eu/mint-automa ... -cube.html


Pytanie czy one są kompatybilne (czy to jedno i to samo) czy te z robotshop-a pasują tylko do starych mintów.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: barbapuppa » 08 mar 2012, 20:05

gregor na początku też myślałam o tej bazie, ale jak dla mnie to ta baza ładująca szybciej miałaby sens jakby Mint sam na nią wjeżdżał, a jak musisz sam postawić, to możesz w sumie podpiąć kabel, wydaje mi się, że 50$ za funkcję skrócenia ładowania nie ma co dawać bo i tak Mint obskoczy Ci całą powierzchnię i go odstawisz, a nie będziesz czekał 2 godziny, żeby później znowu go puścić, chyba że 50$ dla Ciebie nie stanowi różnicy w cenie
Mint nie ma żadnych latarni, wykorzystuje tylko kostki w poruszaniu się pomiędzy pomieszczeniami
nie wiem jaką ilość potrafi obsłużyć tych kostek, 2 na pewno, ale czy więcej to już musiałbyś zapytać producenta, pytanie czy mu baterii starczy na obskoczenie wszystkich 4 pomieszczeń i w jakim trybie
co do kostek, to są podobno inne, mają poprawioną nawigację, na pewno dedykowane do Plusa są te nowe, u nas niedostępne
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

gregor1410
Posty: 9
Rejestracja: 04 mar 2012, 23:51
Lokalizacja: Wroc

Post autor: gregor1410 » 09 mar 2012, 12:35

barbapuppa pisze:Mint nie ma żadnych latarni, wykorzystuje tylko kostki w poruszaniu się pomiędzy pomieszczeniami
nie wiem jaką ilość potrafi obsłużyć tych kostek, 2 na pewno, ale czy więcej to już musiałbyś zapytać producenta, pytanie czy mu baterii starczy na obskoczenie wszystkich 4 pomieszczeń i w jakim trybie
co do kostek, to są podobno inne, mają poprawioną nawigację, na pewno dedykowane do Plusa są te nowe, u nas niedostępne

Napisałem do Minta jak jest z kompatybilnością kostek i(napisałem, że mam 4 kostki z Minta 4200 po 1 na pokój i jak to będzie się sprawować z mint plusem) i dostałem taką odpowiedź:
Hi Greg,

First, Mint 5200 will work with any Mint Cube. However, in order to for Mint 5200 to transition from Cube to Cube each Cube must be a different channel. So, if you have all Channel 2 Cubes , Mint 5200 will not transition from one to the next. If you have a Channel 1, 2 and 4 cube (for example) Mint 5200 would transition from one to the next.
I teraz kolejne pytanie - czy na tych kostkach jest możliwość zmiany kanałów?(sory ale nie widziałem ich jeszcze na oczy) Jakimś switchem? Czy trzeba kupić kostki na każdy kanał inne?


edit:

Znalazłem na necie coś takiego:

The other big change is that Mint's NorthStar cubes have been upgraded to NorthStar2, which endows each cube with some sort of unique identifier that Mint can detect to allow it to move from room to room.


Czyli to, że tamte kostki są kompatybilne nie oznacza, że będę ze sobą współpracować (każda musi być na inny kanał chyba).

Dodatkowo znalazłem jeszcze info:

NorthStar new module is model 4264 .

Wynika więc z tego, że trzeba mieć jednak nowe kostki zamówione razem z urządzeniem bo te sprzedawane w RobotShopie na EU to model niższy:

http://www.robotshop.com/eu/productinfo ... lang=en-US

• Supplier code : 4262

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: barbapuppa » 09 mar 2012, 15:02

w kostce do Minta Evo jest tylko włącznik/wyłącznik, więc raczej wygląda na to, że trzeba zakupić te dedykowane do Plusa
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

gregor1410
Posty: 9
Rejestracja: 04 mar 2012, 23:51
Lokalizacja: Wroc

Post autor: gregor1410 » 16 mar 2012, 18:50

Uzyskałem info, że nowy Mint Plus owszem działa w nawigacji room2room (oczywiście na każdy pokój trzeba mieć po kostce, każda na innym kanale) ale ograniczenie jest max do 3 pokoi (kostki są dostępne w kanałach 1, 2 i 4). Jeżeli ma się więcej pokoi (np 5) to trzeba Minta ręcznie przenieść do pozostałych 2 jak posprząta pierwsze 3. Trochę się zawiodłem bo myślałem, że za taką cenę będzie to działać jak Roomba z latarniami, bez żadnych ograniczeń.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: barbapuppa » 16 mar 2012, 18:52

właśnie też dziś znalazłam info, że nie ma sensu kupować więcej niż 2 kostki, bo bateria też przecież ma ograniczone możliwości
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

kleo77
Posty: 44
Rejestracja: 21 lut 2011, 19:26
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kleo77 » 20 mar 2012, 15:09

TO i ja dorzucę kilka uwag odnośnie Minta Plus-a. Jako, że używamy tego urządzenia od kilku miesięcy mogę dodać, że moim zdaniem nie ma sensu nastawiać się na nawigowanie za pomocą kilku kostek. Mint to nie Roomba i owszem będzie pewnie starał się przejechać z pomieszczenia do pomieszczenia ale "drobne" przeszkody mogą mu to uniemożliwić - delikatnie wyższe progi jakiś dywan przy wejściu do pomieszczenia. Uważam, że jest to bardzo fajny przecierak na mokro i w tym zakresie spełnia w 100% swoje zadanie - super sprawą jest też pad ze zbiornikiem uzupełniającym wodę. Jednak jeśli ktoś liczy na komfort przemieszczania się między pomieszczeniami to radziłabym być bardzo ostrożna gdyż może się sromotnie zawieść. Uważam, że jest to urządzenie, które niestety należy pomiędzy pomieszczeniami przenieść sprawdzając przy okazji jak z wilgotnością ściereczki oraz czy woda w padzie jest uzupełniona - to tyle z mojej strony. Pozdrawiam
Roomba 581/Roomba 780/Mint Plus/Neato/Kobold-kusi

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: barbapuppa » 20 mar 2012, 16:30

kleo77 jest sporo racji w tym co piszesz, na pewno rozważając którykolwiek model Minta trzeba wziąć pod uwagę wszelkie ograniczenia i dopasować go do swoich możliwości
jednak moda w budownictwie i wyposażeniu idzie raczej na korzyść Minta, mało kto w nowoczesnym budownictwie ma progi między pomieszczeniami, również dywany czy chodniki przestały być już wszechobecne w naszych domach choćby ze względu na wszelakie alergie
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

kleo77
Posty: 44
Rejestracja: 21 lut 2011, 19:26
Lokalizacja: Poznań

Post autor: kleo77 » 20 mar 2012, 17:14

barbapuppa pisze: mało kto w nowoczesnym budownictwie ma progi między pomieszczeniami, również dywany czy chodniki przestały być już wszechobecne w naszych domach choćby ze względu na wszelakie alergie
Nie no wiem, wiem co do obecnych trendów w mieszkalnictwie.Chciałam tylko najbardziej obrazowo przedstawić sytuacje z Mintem, gdyż w przypadku tego urządzenia praktycznie wszelkie ograniczenia w podłodze mogą być przeszkodą w funkcjonowaniu poprawnym i nawigowaniu Minta
Roomba 581/Roomba 780/Mint Plus/Neato/Kobold-kusi

Awatar użytkownika
Select-Automotive
Posty: 40
Rejestracja: 01 gru 2015, 14:59

Re: Co kupić

Post autor: Select-Automotive » 21 gru 2015, 10:44

Zafascynowany robotami odkurzającymi idę dalej i chciałbym robota myjącego podłogę. Ponieważ podłogi z gładkiego marmuru mam dużo circa 60m2, pytanie czy jest coś co sobie z tym poradzi najlepiej podczas gdy nikogo nie ma w domu :)

Jeśli nie ma takiej opcji to czy jest taki myjący skubaniec, który nie jest głośny :)

Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca
Posty: 393
Rejestracja: 21 lut 2011, 12:08
Lokalizacja: Cz-wa

Re: Co kupić

Post autor: lekwp » 21 gru 2015, 12:15

Scooba 390 , 2 sztuki i do tego 2 baterie zapasowe.
Taką mam koncepcję. :mrgreen:
Roomba 625,780,scooba 385
Waldemar

adnim
Uświadomiony
Posty: 124
Rejestracja: 30 sty 2015, 12:45

Re: Co kupić

Post autor: adnim » 21 gru 2015, 22:47

Na gładkie błyszczące powierzchnie tylko i wyłącznie Scooba 450. Scooba serii 300 nie daje tutaj rady. Jest zawieszona za nisko, ma kilka gumowych ssawek i głowice myjąca przesunięta na jedna stronę, stad na takich to właśnie błyszczących i gładkich powierzchniach cały czas skręca, ściąga ja w jedna stronę. Scooba 450 daje rade na każdej powierzchni, do tego woda destylowana i mamy zero smug. Podłogi lśnią jak psu ..... :-D .
Fakt faktem najlepsze efekty uszykuje sie na powierzchni do 20m2 wiec w twoim przypadku lipa.
Jedyna opcja to mopowanie Braava 380 z sceierczkami swiffer mokrymi.
Aczkolwiek,zapewne jak juz wiesz Braava przeciera, odświeża podłogi nie szorując ich. Ja Scooba używam w łazience 14m, kuchnia- przedpokój -16 m2 i wiatrołap 4m2. Na reszcie powierzchni śmiga Braava. No i niestety raz na pare dni w tym obowiązkowo weekend -- mopik vileda wiadro i jazda :-D
Błysk w chacie jest ;-)
Roomba 785, Braava 380T, Scooba 450, botvac 75

piokrza
Robot Master
Posty: 2122
Rejestracja: 23 sie 2012, 21:10

Re: Co kupić

Post autor: piokrza » 21 gru 2015, 23:35

Scooba 385/390 ze standardowym akumulatorem może sprzątać 2x cykl 45 minut (2x pełny zbiornik ~0.9L czystej wody), to jest 2x ~40m2 (w dwóch cyklach). Czyli w sumie 80m2 w 1,5 godziny z przerwą na opróżnienie i uzupełnienie po ~45-50 minutach. Większą powierzchnię trzeba dzielić wirtualną ścianą. W praktyce jednak Scooba jest wolna a woda wyparowuje, więc nie opłaca się myć zbyt dużych powierzchni, nawet takich jak sugeruje producent. Woda szybciej wyparuje lub zostawi za sobą, a w zbiorniku na brudną nie nie zobaczymy. Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić że dobrze się spisuje na mniejszych, podzielonych powierzchniach typu kuchnia, łazienka, wc jest super czyści fugi z octem. Robot czyści (odkurza, namacza, szczotkuje) i zasysa (brudną wodę) w jednym przejściu, co jest zaletą. Jednak w trakcie mycia podłoga jest na tyle mokra, że chodząc w trakcie na niektórych typach glazury można się wyłożyć. I po też trzeba odczekać kilka-naście/-dziesiąt minut aż wyschnie.

Co do Scooba 450 to się osobiście nie wypowiem, bo nie miałem póki co okazji jej testować, ale z opinii innych (możesz poczytać na innych forach robotreviews.com, czy portalach opinii) jest to już inna technologia sprzątania. Robot wstępnie czyści (odkurza, namacza) w jednym przejściu i czyści oraz zasysa (szczotkuje i zasysa brudną wodę) w drugim. Konstrukcyjnie miało to pomóc w "lepszym" namaczaniu zaschniętych zabrudzeń oraz obniżyć zużycie prądu i wody (wolniejsza szczotka, mniejszy pojemnik 0.7L), ale w praktyce jest ponoć wadą na większych otwartych powierzchniach w lecie i z ogrzewaniem podłogowym. Woda wyparowuje zanim robot zdąży wrócić by ją zebrać. Robot odkurza i moczy podłogę i zostawia zamoczoną, aż wróci wyszczotkuje i zbierze. Jak woda zdąży wyschnąć, to ze szczotkowanie i zebrania brudu nici. Ograniczeniem jest też akumulator od Roomby, który starcza na 1 cykl ~ 45 minut i mniejszą powierzchnię 27m2.

Testowałem Braava 320 i się bardzo zawiodłem na marce iRobot. Nawet bardziej jak na nie mniej nie udanym Scooba 230. Co prawda zmywa coś tam kurz z parkietu, ale fug w płytkach łazienki nie czyści, plam w kuchni nie usuwa. Zdarza się że kurz smyra po podłodze, jedynie przesuwa, zostawia koty. Lipa. Do tego suma sumarum wolne toto. A pracowała na powierzchniach od 2-5m2, więc to nie są jakieś wielkie wymagania chyba? Żeby zetrzeć ledwo te ślady błota z płytek w wiatrołapie ~2-3m2 potrzebowała 3x ją zapuścić z mokrą prawie kapiącą ścierką (po 15 minut każdy), co Scooba 385 robi bez zająknięcia w 20 minut i z oczekiwanym efektem.

Awatar użytkownika
barbapuppa
Robot Master
Posty: 3192
Rejestracja: 13 lut 2011, 21:07
Lokalizacja: Kraków

Re: Co kupić

Post autor: barbapuppa » 22 gru 2015, 6:57

Braava nie jest robotem ze szczotką, ona mopuje. Naprawdę trudno tutaj porównywać Scoobę i Braavę, bo to kompletnie inna technologia.
Do codziennego przecierania jest super, ale nie do czyszczenia zaschniętych plam po tygodniu.
-) Tester robotów na forum (-
........................................................................
Roomby 581, 780 i 980, Mint-Braava, RoboMop, Neato XV-11 i XV-25, Scooba 230 i 390 Moneual Rydis MR6500, HOBOT 188 i 268

Awatar użytkownika
lekwp
Robo Znawca
Posty: 393
Rejestracja: 21 lut 2011, 12:08
Lokalizacja: Cz-wa

Re: Co kupić

Post autor: lekwp » 22 gru 2015, 10:37

"Na gładkie błyszczące powierzchnie tylko i wyłącznie Scooba 450. Scooba serii 300 nie daje tutaj rady"

Ja mam matowe kafle , moje doświadczenia dotyczą więc takiej powierzchni.
Dlaczego 2 sztuki ?
Puszczone jednoczasowo "wyliżą" podłogę do ostatniego roztocza. Woda nie zdąży wyparować.
Roomba 625,780,scooba 385
Waldemar

ODPOWIEDZ